ساز کالیمبا یکی از ساز های محلی و بومی افریقا است که امروزه بسیاری از مردم در سراسر جهان به شنیدن و یا نواختن آن علاقمند هستند . این ساز در بیشتر کشور ها رواج یافته است اما بیشتر در کشور های کنگو و زیمبابوه نواخته می شد . اما امروزه درصدر بالایی از افراد علاقه شدیدی به آن نشان داده اند و به دنبال یادگیری آن هستند . برای آشنایی با تاریخچه ساز کالیمبا با دبل موزیک همراه باشید .
تاریخچه ساز کالیمبا
تاریخچه آشـنایی با این ساز به سفر یک متخصص قومیت شناسی در اوایل قرن بیستم به یکی از روستاهای آفریقا باز می گردد . سپس در سال 1960 اولین بار این ساز توسط یک شرکت اسباب بازی در پرینستون ، شهری در ایالت نیوجرسی کشور آمریکا به عرضه و فروش رسید . از همانجا کالیمبا به سراسر دنیا شناخته شده و امروزه از ساز های پر طرفدار در دنیای موسیقی میباشد .
کالیمبا دارای مدل های مختلفی است ، دلیل آن این است که این ساز در تمام آفریقا متناسب با شرایط مردم هر منطقه ، یا تنوع در شیوه ساخت و تنوع اسم همراه بود . مثلا ساز بومی زیمبابوه دارای 7 الی 12 کلید است که متفاوت با ساز های کالیمبا در دیگر قسمت های آفریقا می باشد .
نواختن صدای ساز کالیمبا
یادگیری و نواختن ساز کالیمبا بسیار راحت و آسان است ، تیغه های فلزی این ساز ، در هنگام نواختن حکم کلاویه های پیانو را دارند . برای راحتی در نواختنو به منظور شناختن نت ها ، بر چسب هایی روی آن ها چسبانده شده است . وجود این برچسب ها موجب آسانی و سرعت در نواختن می شود .
این برچسب ها به صورت جداگانه و به عنوان وسایل جانبی درون جعبه آکبند این ساز وجود دارند . صدای ساز کالیمبا به صورت کوپه ای و سیال است که به عقیده بسیاری از علاقمندان موسیقی ، صدای دلربا و آرامش بخشی دارد . به کمک هر دو انگشتان شست و به صورت متناوب و یا همزمان ، می تواند صدای هارمونیک و ریتمیک را تولید کند . حالت های مختلف صدا با فشار دادن زبانه ها به بالا و پایین ، قابل تولید است . همانطور که متوجه شده اید یادگیری این ساز نیازمند تمرکز و انعطاف انگشتان دست شما می باشد .
نحوه نگهداری این ساز
به علت اینکه ساختار کالیمبا بسیار خاص است ، نیازمند نگهداری صحیح و بسیار مهم می باشد . بدنه ی ساز از جنس چوب است و به عنوان نگهدارنده زبانه های فلزی و جعبه صدا کاربرد دارد . بنابراین این جعبه باید از ضربه های شدید و ناگهانی بسیار محافظت شود .
قرار گیری در محیط گرم باعث سست شدن چسب های موجود در بدنه شده و در نهایت از هم گسیختگی ساز را به دنبال خواهد داشت .